top of page

Bezwaar maken tegen een Ziektewet-besluit: hoe werkt dit?

Foto van schrijver: Reineke VerheulReineke Verheul

Bijgewerkt op: 9 feb

U bent ziek en heeft een Ziektewet-uitkering. Het kan helaas gebeuren dat het UWV een beslissing neemt die negatieve gevolgen voor u heeft, denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin uw Ziektewet-uitkering wordt beëindigd. Als u het daar niet mee eens bent, dan is het noodzakelijk om bezwaar te maken. In deze blog staan wij stil bij de verschillende situaties die zich kunnen voordoen met betrekking tot uw Ziektewet-uitkering en wat u kunt doen in zo’n situatie.


bezwaar Ziektewet

Wanneer heeft u recht op een Ziektewet-uitkering?


U heeft recht op een Ziektewet-uitkering op het moment dat u ziek uit dienst treedt bij uw werkgever. U heeft eveneens recht op een Ziektewet-uitkering als u vanuit de WW ziek wordt. De Ziektewet-uitkering bedraagt 70 procent van het loon dat u verdiende voordat u ziek werd.


Geen recht meer op een Ziektewet-uitkering


Het UWV kan op een bepaald moment besluiten dat u niet langer recht heeft op een Ziektewet-uitkering. Dit is onder andere mogelijk in de volgende situaties:


  • U blijkt weer geschikt te zijn voor het werk dat u deed voordat u ziek werd. Uw Ziektewet-uitkering wordt dan gestopt.

  • U blijkt in staat te zijn meer dan 65% te verdienen van het loon dat u verdiende voordat u ziek werd. Uw Ziektewet-uitkering wordt dan gestopt.


Deze conclusies volgen vaak na de zogenaamde Eerstejaars Ziektewet-beoordeling (EZwB). Het UWV roept u na één jaar ziekte op bij de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige om te onderzoeken of een van beide situaties op u van toepassing is.


Maatregelen die uw uitkering kunnen beïnvloeden


Naast de beëindiging van uw uitkering kan het UWV ook een maatregel opleggen, zoals een korting op uw uitkering. Dit kan variëren van een korting van 5 procent op uw Ziektewet-uitkering voor één maand tot zelfs het volledig beëindigen van uw uitkering. Dit kan onder andere gebeuren als:


  • U niet bent verschenen bij een oproep van de bedrijfsarts.

  • U onvoldoende meewerkt aan uw re-integratieverplichtingen.

  • U zich niet houdt aan andere verplichtingen die het UWV aan uw uitkering stelt, bijvoorbeeld als u uw inkomsten niet doorgeeft aan het UWV.


Bezwaar maken tegen een Ziektewet-besluit


Het is goed mogelijk dat u het niet eens bent met de beëindiging van uw Ziektewet-uitkering of met de korting op uw uitkering. In zo’n situatie is het mogelijk om bezwaar te maken bij het UWV. Dit moet binnen zes weken na de datum van het besluit gebeuren. Let op: in sommige gevallen moet bezwaar maken tegen een Ziektewet-besluit binnen twee weken na de datum van het besluit plaatsvinden!


Het inschakelen van juridische hulp bij het maken van bezwaar is zeer verstandig. Samen met een ervaren jurist zorgt u ervoor dat uw bezwaar zo goed mogelijk wordt onderbouwd, zodat het bezwaar slaagt en u alsnog krijgt waar u recht op heeft.


Wij bij SV-specialisten hebben ruime ervaring op het gebied van bezwaren tegen Ziektewet-besluiten. Wenst u hulp bij het maken van bezwaar tegen een Ziektewet-besluit? Neem dan contact op met een van onze gespecialiseerde juristen voor een vrijblijvend adviesgesprek. Dit kunt u doen door met ons te bellen of door een gratis consult in te plannen. Wij helpen u graag!

 
 

Comments


bottom of page