top of page

Herbeoordeling WIA: Alles wat u moet weten

Foto van schrijver: Reineke VerheulReineke Verheul

Een WIA-uitkering kan een belangrijke financiële steun zijn wanneer u door ziekte of beperking niet of minder kunt werken. Maar wat gebeurt er als uw situatie verandert? In deze blog leggen we uit wat een herbeoordeling WIA precies inhoudt, wie deze kan aanvragen en wat de gevolgen kunnen zijn.



herbeoordeling WIA


Wat is een herbeoordeling WIA?


Een herbeoordeling WIA (ook wel herkeuring genoemd) is een nieuwe beoordeling door het UWV van uw actuele gezondheidstoestand in relatie tot werk. Tijdens deze herbeoordeling wordt opnieuw bekeken of uw mate van arbeidsongeschiktheid is gewijzigd en of er veranderingen zijn in de prognose. De herbeoordeling kan ertoe leiden dat uw WIA-uitkering moet worden aangepast.


Bij een WIA herbeoordeling onderzoekt een verzekeringsarts uw medische situatie en beoordeelt welke mogelijkheden u heeft om te werken. Daarna bepaalt een arbeidsdeskundige welk type werk u nog kunt uitvoeren en hoeveel u daarmee zou kunnen verdienen. Op basis hiervan wordt uw arbeidsongeschiktheidspercentage opnieuw berekend.


Wanneer vindt een herbeoordeling WIA plaats?


Een herbeoordeling WIA kan op verschillende momenten plaatsvinden. De meest voorkomende momenten zijn:


  1. Wanneer uw loongerelateerde WGA-uitkering eindigt en wordt omgezet naar een loonaanvullingsuitkering of vervolguitkering

  2. Als er een significante verandering is in uw gezondheidssituatie (verbetering of verslechtering)


Het UWV kan ook besluiten tot een periodieke herbeoordeling om te controleren of uw situatie ongewijzigd is gebleven.


Wie kan een herbeoordeling WIA aanvragen?


Een herbeoordeling WIA kan worden aangevraagd door verschillende partijen: uzelf als uitkeringsgerechtigde, het UWV op eigen initiatief, of uw (ex-)werkgever dan wel de verzekeraar van uw (ex-)werkgever.


Mogelijke uitkomsten van een herbeoordeling WIA


Een herbeoordeling WIA kan verschillende uitkomsten hebben. Uw arbeidsongeschiktheidspercentage kan gelijk blijven, verhoogd of verlaagd worden. Als het percentage onder de 35% daalt, wordt uw WIA-uitkering beëindigd. Als blijkt dat u volledig en duurzaam arbeidsongeschikt bent, kan uw WGA-uitkering worden omgezet naar een IVA-uitkering.


Hulp bij een herbeoordeling WIA


Een herbeoordeling WIA kan ingrijpende gevolgen hebben voor uw financiële situatie. Er kleven namelijk ook risico’s aan een herbeoordeling. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat u zelf van mening bent dat uw situatie is verslechterd maar dat het UWV oordeelt dat u meer arbeidsgeschikt bent. Daarom is een goede voorbereiding cruciaal. Wij bij SV-specialisten kunnen u bijstaan tijdens dit proces. Wij helpen u met het verzamelen van relevante medische informatie en bij de voorbereiding van het gesprek met de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige van het UWV.


Bezwaar maken tegen een herbeoordeling WIA


Bent u het niet eens met de uitkomst van uw herbeoordeling WIA? Dan kunt u binnen zes weken bezwaar maken bij het UWV. Het is belangrijk om deze termijn niet te overschrijden. Bij het maken van bezwaar is het verstandig om duidelijk te onderbouwen waarom u het niet eens bent met de beslissing en om relevante documenten toe te voegen. Wij bij SV-specialisten kunnen u bijstaan in de bezwaarprocedure.


Wilt u zelf een herbeoordeling WIA aanvragen en heeft u daar hulp bij nodig?


Een herbeoordeling WIA aanvragen bij het UWV kan nodig zijn als uw gezondheid verslechtert en u denkt dat uw huidige WGA-uitkering niet meer aansluit bij uw situatie. Zorg ervoor dat u goed voorbereid bent en wees u bewust van de mogelijke risico’s. Met onze ervaring bij SV-specialisten kunnen wij u ondersteunen bij het aanvragen van een herkeuring. Wij zorgen ervoor dat het proces zorgvuldig doorlopen wordt en proberen de uitkomst positief te beïnvloeden. Bent u benieuwd naar de kosten die daaraan verbonden zijn? Klik dan hier!


Wilt u meer informatie naar aanleiding van deze blog? Neem contact met ons op of plan een gratis consult in. Wij helpen u graag!

 
 

Comments


bottom of page