top of page

Wat gebeurt er na 2 jaar ziekte?

Foto van schrijver: Emir LjucevicEmir Ljucevic

Als u 2 jaar ziek bent geweest, breekt er een belangrijke periode aan. In dit artikel bespreken we stap voor stap wat er gebeurt na 2 jaar ziekte, welke procedures er gevolgd moeten worden en wat de mogelijke uitkomsten zijn.


De eindfase van de loondoorbetalingsperiode


Wanneer de periode van 2 jaar ziekte ten einde is gekomen, moet er een aantal belangrijke stappen worden gezet. De WIA-beoordeling heeft plaatsgevonden of zal binnenkort plaatsvinden en u krijgt mogelijk te maken met ontslag. Bij dit laatste zijn twee routes mogelijk: een ontslagaanvraag via het UWV of een vaststellingsovereenkomst (VSO).


Ontslagaanvraag via het UWV


Na 2 jaar ziekte kan de werkgever een ontslagaanvraag indienen bij het UWV. Deze route is alleen mogelijk wanneer aan verschillende voorwaarden is voldaan. Allereerst moeten de re-integratie-inspanningen voldoende zijn geweest. Daarnaast moet duidelijk zijn dat er geen herstel wordt verwacht binnen 26 weken. Tot slot is het belangrijk dat er geen passend werk beschikbaar is binnen het bedrijf. Het UWV beoordeelt de aanvraag zorgvuldig en verleent pas toestemming voor opzegging van uw arbeidsovereenkomst als duidelijk is dat u niet kunt terugkeren bij uw eigen werkgever.


De vaststellingsovereenkomst (VSO)


Een alternatief voor de UWV-route is het sluiten van een VSO. Dit is een onderlinge overeenkomst tussen werkgever en werknemer om het dienstverband te beëindigen. Een VSO na 2 jaar ziekte biedt verschillende voordelen. Het proces verloopt doorgaans sneller dan via het UWV en biedt meer ruimte voor maatwerk in de afspraken. Bovendien is deze route vaak prettiger voor de onderlinge verhoudingen.


De WIA-aanvraag


Parallel aan het ontslagtraject loopt meestal de WIA-aanvraag. De WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) kent verschillende uitkomsten. Bij volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid komt men in aanmerking voor de IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten). Dit betekent dat er geen of een zeer kleine kans op herstel is.


De WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) is bedoeld voor mensen die tijdelijk volledig arbeidsongeschikt zijn of gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn tussen de 35% en 80%. Ook mensen die mogelijk kunnen herstellen vallen onder deze regeling. Wanneer iemand minder dan 35% arbeidsongeschikt wordt bevonden, is er geen recht op een WIA-uitkering.


Financiële gevolgen na 2 jaar ziekte


De financiële situatie verandert aanzienlijk na 2 jaar ziekte. De loondoorbetaling stopt en een eventuele WIA-uitkering gaat van start. Krijgt u geen WIA-uitkering, dan kunt u mogelijk aanspraak op een WW-uitkering. Ook kunnen eventuele aanvullende verzekeringen tot uitkering komen. Het is belangrijk om deze financiële veranderingen goed in kaart te brengen en hierop te anticiperen.


Juridische bijstand


Het is vaak verstandig om juridische bijstand in te schakelen bij het eindigen van de periode van 2 jaar ziekte. Een jurist kan de rechten en plichten duidelijk maken en ondersteunen bij verschillende aspecten van het proces. Dit kan gaan om het onderhandelen over een VSO, het ondersteunen bij bezwaar tegen UWV-beslissingen, of het adviseren over de beste vervolgstappen.


Vooruitblik en handelingsperspectief


U weet u wat er gebeurt na 2 jaar ziekte. Er breekt een nieuwe fase aan. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op de verschillende scenario's. U doet er verstandig aan om tijdig juridisch advies in te winnen om uw positie te versterken en de juiste keuzes te maken voor de toekomst. Met de juiste begeleiding en en eventueel een bezwaar tegen de uitkomst van de WIA-beoordeling kan er vaak een passende oplossing worden gevonden die recht doet aan uw situatie. Door tijdig de juiste stappen te zetten en gebruik te maken van beschikbare ondersteuning, kunt u toewerken naar een zo optimaal mogelijke uitkomst van dit complexe proces.


Hulp nodig?


Door onze kennis en ervaring kunnen wij u optimaal helpen. Meer weten? Bel of mail ons of plan een gratis consult in plannen. Wij helpen u graag!


 
 

Kommentare


bottom of page