Vaststellingsovereenkomst en WIA: hoe zit dit?

Als u ziek bent, heeft u twee jaar recht op doorbetaling van uw loon door uw werkgever. U heeft in die periode ook ontslagbescherming. Toch proberen werkgevers soms het dienstverband tijdens ziekte te beëindigen door een vaststellingsovereenkomst aan te bieden. Als u korter dan twee jaar ziek bent, stem dan niet zomaar in met een vaststellingsovereenkomst. Bent u twee jaar of langer ziek, heeft u meestal recht op een WIA-uitkering en kunt u wel instemmen. Hoe zit dit?

Niet direct WIA na instemmen met ontslag tijdens ziekte

Voor de WIA geldt een wachttijd van twee jaar. Bent u minder dan twee jaar ziek, dan is het niet verstandig om mee te werken aan een vaststellingsovereenkomst. Dit ondanks dat het soms een logische oplossing lijkt, bijvoorbeeld omdat u druk ervaart met betrekking tot uw re-integratie of u zich misschien schuldig voelt naar uw werkgever toe. Als u namelijk instemt met een vaststellingsovereenkomst terwijl u nog geen twee jaar ziek bent, krijgt u meestal geen uitkering van het UWV. Dat komt omdat u gewoon recht op loon had gehad als u niet had ingestemd met uw ontslag. Het UWV kan vervolgens besluiten dat u geen recht heeft op een uitkering, terwijl u na ontslag ook geen loon meer ontvangt. U kunt hierdoor dus in financiële problemen raken.

Na twee jaar arbeidsongeschiktheid

Bent u twee jaar of langer arbeidsongeschikt, dan verandert de situatie. Na twee jaar is de wachttijd voor de WIA voorbij en is uw werkgever niet langer verplicht om uw loon door te blijven betalen en vervalt ook de ontslagbescherming tijdens ziekte. Uw werkgever mag u na twee jaar ziekte dus over het algemeen ontslaan. Ontslag via een vaststellingsovereenkomst kan in zo’n situatie een mooie oplossing zijn. Met een vaststellingsovereenkomst wordt een procedure bij het UWV vermeden en in overleg me uw werkgever kan er maatwerk worden toegepast ten aanzien van de voorwaarden waaronder uw dienstverband eindigt. Bovendien kunt u na twee jaar ziekte een vaststellingsovereenkomst tekenen zonder uw WIA-rechten kwijt te raken. Daarvoor moet u wel op een aantal zaken letten.

Voorwaarden vaststellingsovereenkomst bij WIA

Wanneer u instemt met ontslag via een vaststellingsovereenkomst, heeft u meestal recht op een WIA-uitkering. Belangrijk is wel dat u twee jaar arbeidsongeschikt bent en dat door het UWV is vastgesteld dat zowel u als uw werkgever er alles aan heeft gedaan om u te (laten) integreren. Daarnaast moet u tenminste 35% arbeidsongeschikt zijn verklaard om in aanmerking te komen voor een WIA-uitkering.

Laat uw vaststellingsovereenkomst bij WIA controleren

Het is dus wel mogelijk om in te stemmen met een vaststellingsovereenkomst bij WIA, zonder uw uitkeringsrechten te verliezen. Laat wel altijd de vaststellingsovereenkomst controleren door een jurist. Die kan beoordelen of alle regels goed zijn gevolgd, er niets over het hoofd wordt gezien of u krijgt waar u recht op heeft.

Heeft u een VSO ontvangen van uw werkgever en wilt u die laten controleren? Neem dan contact met ons op of plan een gratis consult in. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Recente blog berichten

Alles wat u moet weten op één plek!

Ontslag nemen en de ziektewet: wat zijn je rechten en plichten?

Je bent ziek thuis en overweegt ontslag te nemen tijdens je ziektewet. Misschien heb je een andere baan gevonden of wil je om andere redenen je dienstverband beëindigen. Maar wat betekent ontslag nemen tijdens ziekte precies voor je rechtspositie, ziektewet en toekomstmogelijkheden? In deze blog zetten we de juridische aspecten en gevolgen op een rij.

Bekijk dit bericht

WIA aanvragen, wanneer en hoe?

Als u langdurig ziek bent en niet meer volledig kunt werken, komt er een moment waarop u een WIA-uitkering moet aanvragen. Deze stap roept vaak vragen op: wanneer kunt u de WIA aanvragen, hoe verloopt het aanvraagproces en waar moet u op letten? In deze blog begeleiden we u stap voor stap bij het aanvragen van de WIA.

Bekijk dit bericht

Plan een gratis eerste gesprek

Wilt u gratis kennismaken en weten hoe wij u kunnen helpen? Plan dan een gratis eerste gesprek met een van onze juristen.